Hvad er lederskab? Spørg Churchill.

Jeg havde fornøjelsen af at se filmen Churchill i går, lørdag. Hvilken oplevelse. Både filmisk, skuespil og naturligvis indholdsmæssigt. Yderst levende historie fortælling, der ikke kan andet end at betage. Hvad nu hvis Churchill ikke var lykkedes? Hvad nu hvis Hitler ikke var blevet stoppet? Hvodan havde verden set ud?

Allermest fascineret bliver jeg af lederskabet. I denne uge var jeg en del af en eksamen på CBS i et fag der hedder People and Network, og her blev jeg grundigt interviewet af de studerende. De spurgte blandt andet meget til lederskab. Hvad er lederskab? Hvad er afgørende for de valg, du har taget i dit lederskab?

Churchill giver svaret. Ledere ser noget andre ikke ser. Ikke metafysik, men lederskab kræver slet og ret et særligt mod til klarsyn, og en evne til at overbevise. Det er også her ansvar træder særligt i karrakter. For hvad hvis man ser forkert? Eller næsten værre – ikke ser?

Mange ledelser søger særligt i disse år efter ægte fornyelse og nye veje til værdieskabelse. Disruption er ikke bare noget unge virksomhedsskabere leder efter, det er også på agendaen i alle store virksomheder, der er nødt til at holde øje med nye potentielle konkurrenter og være mere “bold on” modige i egne vejvalg.

Når en virksomhed sætter nye sejl og viser nye veje, er det naturligvis ikke alle, der ser mulighederne og perspektiverne. Det gælder internt og eksternt. Men har man medarbejderne bag strategien, er man godt på vej. Som da Churchill tager undergrundsbanen for at tale med virkelige mennesker med virkelige liv. Her får han klarsynet og opbakning til at ville vinde.

Derfor er medarbejdernes repræsentanter i bestyrelser vigtige – måske særligt vigtige i strategiske vejvalg. Kan de se ideen, kan de se visionen og nyskabelsen, er man godt på vej.

Ofte vil investorer være mere træge. Man ved hvad man har, ti fugle på taget o.s.v. Her vil det alene være tid og tillids opbygning, der tæller. Resultaterne vil være hélt afgørende, og tålmodighed er ofte en mangel. Men ikke en umulighed.

Rådgivere er næsten pr definition risikoaverse, alene pga deres ansvarsforsikringer og ledere i organisationer er det næsten pr natur, idet nye dagsordener skaber nye helte og det modsatte. Derfor bliver egentlig ledelse og lederskab ofte ensomt, særligt ved strategiske vejvalg, som ikke bare ligner alt andet. Selvom man er en bestyrelse, eller en samlet ledelse. Der betrædes nye veje, og det er et følsomt tidpunkt i ethvert strategi skifte, idet det tager tid før tvivl bliver vendt til succes. I Churchill tilfælde 5 lange år.

Derfor er ledelse så spændende og så afgørende. Både for virksomheders liv og succes og for samfundenes ditto.

Sendt fra min iPad

6 responses to “Hvad er lederskab? Spørg Churchill.

 1. Kære Stime Bosse.
  Tak for dine indlæg i debatten.
  Herfra blot en lille kommentar:
  Management er at administrere det kendte effektivt, målrettet og reaktivt.
  Ledelse er proaktivt at føre andre ind i ukendt land, hvor der ikke er andet at holde sig til end etik og sund fornuft.

 2. Ik heb me net uitgeschreven bij e-matching. Slechte ervaring mee. Ik woon in het Noorden en vroeg me af waarom er zo weinig (lees geen) mannen reageerden op mijn profiel. Heb advies bij hun gevraagd en kreeg oa ook te horen dat ik mijn zoekopdracht veel groter moest maken, omdat er zo weinig mannen ingeschreven stonden. Daar zit ik niet op te wachten. Ik hoef geen man uit Limburg. Ik ben een gewone leuke meid die er nog best goed uitziet voor boven de 50 en toch geen succes. Graag zou ik van te voren de leeftijdsopbouw per regio willen weten. De reakties van de mannen verbazen me al weet ik natuurlijk niet hoe dat voor hun is, maar waarom zo enorm afgeven op vrouwen. Ik heb zelf veel gereageerd op mannen en kreeg meestal als reaktie dat ze al een date hadden, maar bleven wel al die tijd op de site staan. Raar toch? Is dat de nieuwe manier om nee te zeggen?

 3. Telecope kender jeg også Fantastisk! Og fragtments. Har du mon set mine Paris-guides? Dem er der i hvert fald masser af guf i. Vi bor på Hoxton denne gang 3 KH

 4. Jeg bliver nødt til at sige at det også her som i alle forhold i livet: relationer er vigtige i en virksomhed. Det er det der skal bære os frem. At vi har tillid og har respekt for samarbejdspartnere og medarbejdere imellem. Sådan ser jeg det.
  Lederskab er mange ting. Det er vigtigt at kunne afgive lederskab, hvis du viser vejen til medarbejderen.Kulturen i en virksomhed er et bærende element..
  At kunne se essensen, at være skarp på hvordan “kagen skæres “er ledelsens ansvar. Derfra give medarbejderen ansvaret, når du har vist vejen.
  Godt lederskab er at være ærlig, venlig og præcis i enhver henseende.
  Jeg ved ikke så meget om strategier, hvad der er klogest at gøre.
  For mig er det er en mavefornemmelse, at være tro mod sig selv.
  Alle medarbejdere bør være klare i hjernerne og klar på opgaven. Som jeg ser det ville det være givet godt ud at starte dagen med et fællesmøde, hvor vi sammen lukker øjnene og trækker opmærksomheden ind ad. Ind i sig selv og mærker sin vejrtrækning. Trækker vejret opmærksomt 3-5 gange. Så er alle ankommet til arbejdspladsen og opgaverne.

 5. Sir ji mere fast laungaveg sanskrt second laungaveg Hindi tha v G set ka pepar kiya aap muje answer key Pls bhej dena

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *