Lad os “disrupte” ledelse

Al god ledelse starter med et klarsyn. Et blik for fremtiden og et stærkt fokus på de muligheder, der byder sig netop nu. De er intet nyt i dette, det ér og bliver det ledelse går ud på.

Hvis en leder, uanset niveau, uanset organisation, privat eller offentlig, politisk eller virksomheds ledelse, ikke kan navigere, så vil mennesker blive ved med at efterspørge klarhed, de vil blive ved med at udfordre og de vil i sidste ende, hvis der ingen svar gives, blive uregerlige, forslæbende og utilfredse.

Derfor bør man som leder være omhyggelig med sit visions og strategi arbejde. Man skal være klar i sin omverdens analyse óg man skal være i stand til at kommunikere, det man ser, så alle vil med, så alle tør komme med og så alle ved, hvad der kræves af dem.

Derfor er det så kedeligt og så forudsigeligt, når ledere fristes til at bruge ”disruption” som et fænomen, som vi alle skal falde på halen over og blive imponeret af. Der findes ledere der efter at have sagt ordet, næsten ser ud som om de lige har sagt ”bøh”. Det virker næsten komisk.

Ja, udviklingen går hurtigt. Ja, der skabes hélt nye løsninger på tidens store spørgsmål og ja, vi skal alle se for os, at også ganske utænkelige teknologier vil påvirke os og ændre vores verden. Dette behøver ikke være skræmmende, og da slet ikke, hvis vi har politikere, der er villige til at sætte rammer og lave de samfundsmæssige tilpasninger, der er en følge af de nye muligheder, og for den sags skyld trusler.

Regeringens ”disruption råd”, er sikkert vel ment. Men det er foreløbig ringe kommunikeret. Ikke bare er det utydeligt, hvad de skal lave, det er foreløbig også overladt til Hella Joof, som ellers er genial til det hún laver, at kommunikere noget om ideen. Når hun siger ”vi skal turde, at brænde hele lortet ned, og bygge det op igen”, vil det afføde en naturlig bekymrings reaktion, hos de danskere, der måske i forvejen er urolige for fremtiden. Mennesker vil gerne vide noget, forstå hvad vores ledere ser og hvor de vil føre os hen.

Lad os derfor alle sammen være omhyggelige med kommunikationen. Ikke bruge disruption som et nyt skræmme ord, der kun tjener til at paralysere, men lad os bruge det opbyggeligt, nysgerrigt og ansvarligt. Vi der lever i dag, har et kæmpe ansvar for de næste generationers levevilkår. Som generationer har haft det før os. Og vil skal holde os selv op på, at afkræve ledere mere end frække ord og kække replikker. Det gælder alle former for ledelse. Såvel politisk som virksomheds ledelse.

Så lad os disrupte ledelse og nægte at blive bange, paralyserede og frygtsomme. Lad os gribe de muligheder nye teknologiske udviklinger giver: Lad os være kritiske og lad os tage ejerskab af de nye mulighder. Ledelse med angst skal disruptes, til fordel for ledelse med blik for mennesker og vores særlige tallent, drømme og ønsker. Så kan vi klare det meste.

4 responses to “Lad os “disrupte” ledelse

 1. Interessant vinkel, hvor budskabet er tydeligt og ret enkelt beskrevet.
  Jeg er glad for du nævner ordet kommunikation, fordi det kan i sig selv være en barriere, grundet ledelsen ofte er uddannet til tal og ansat af samme årsag og slet ikke kan se værdien deraf.
  Du nævner regeringen og i den kontekst kunne jeg bestemt ikke være mere enig. Før vi “revser” dem er jo nødt til at udtrykke min frustration, vel vidne om, at utrolig mange virksomheder slet ikke er kørt i “stilling” i relation til den teknologi der venter lige om hjørnet. De har et kæmpe benarbejde at få igangsat, hvis de vil overleve på alle parameter.

 2. Disruption er indbegrebet af forandring og forandring vil altid afføde en menneskelig reaktion. Derfor er det vel et spørgsmål om man leder forandring (ift. at illustrere nødvendigheden) via en brændende platform eller en mere udviklingsorienteret tilgang. Frygt skaber afstand, beskyttelse af sig selv og egne opgaver, hvor positiv motivation skaber innovation, ejerskab og fremdrift ift. den ønskede forandring. Disruption er dermed i mine øjne meget lig forandring og bør ledes som forandring.

 3. Som Martin noterer, så er disruption “kun” et andet ord for forandring. Det bliver oftest set som en stor eller hurtig forandring som andre har skabt – og som vi derfor skal være bange for. Det er, som Stine skriver, ikke rigtigt.

  Udvikling er et andet ord for forandring. Forandring er et menneskeligt grundvilkår, og enhver kompetent leder, politisk eller i en virksomhed skal evne at bygge på og skabe en positiv forandring. Hvordan skal de ellers være lønnen værd?

  Den distuption/de forandringer, der kommer udfra skal håndteres med en systematisk risikostyring – som også er med til at skabe muligheder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *