Jeg har været på besøg i fremtiden ….

De sidste par dage har jeg været til Mobil konference i Barcelona. Det har været en spændende oplevelse, og har givet ny inspiration og anledning til eftertanke. Jeg er i den grad blevet klogere, endnu mere nysgerrig og ganske målløs. Der er flest muligheder i al den forbundethed vi står midt i, overfor eller hvor man nu vil placere sig i tidsrejsen, men der er også trusler, og anledning til løftede bryn og pegefingre.

Jeg skal ikke trætte nogen med førerløse biler, robotter og virtuel verden. Men bare konstatere at der åbner sig nye verdener uanset hvor man pt ser hen i denne industri. Som formand for Grønlandske, TeleGreenland og som bestyrelsesmedlem i TDC er det faktisk et pligt besøg i fremtiden jeg har gennemført. Tiden hvor bestyrelser, og særligt formænd, bare kan tick the box på kvartals rapporterne og sikre sig “bagud” er forlængst forbi. I denne verden af nye muligheder for kunder, aktionærer (effektive processer og nye revenue strømme) og for medarbejdere, må man være særligt optaget af at skaffe sig ny viden. Det vigtigste man tilfører virksomheden er jo gode relevante spørgsmål.

Men også finanssektoren står overfor hélt nye muligheder og trusler fra det hurtig data fangst og transmission kan tilbyde. Alt fra risikoovervågning til procesoptimering og fornyet kundenærhed gennem Internet Of Things. Der er virkelig meget at kommer efter, og et besøg i fremtiden, er relevant. Jeg vil ikke lyde som om alt sker som agressiv disruption, men jeg vil stærkt anbefale at alle beslutningstagere i bank og forsikring inkl bestyrelser er grundigt nysgerrige.

I Barcelona var der meget “legetøj” så som virtuelle spil og gadgets af enhver art og mange mænd (minimum 90%) I sorte jakkesæt og omkring 50 år. Ikke et ondt ord om noget af dette, men jeg savnede flere kvinder og jeg undrede mig over hvor temaet “sikkerhed” blev af. Det var end ikke et af de overordnede emner man kunne søge på, i den App, der var udviklet til lejligheden. Det må industrien gøre bedre.

Jeg har for længe siden vænnet mig til tanken om, at de selvkørende biler er mere sikre end “menneske modellen”, som vi kender den. Men der er ikke 10 vilde heste, der får mig ind i bilen, før sikkerhed i forhold til hacking er på plads. Og hvad med etiske standarder for hvordan bilen reagerer i dilemmaer? Eller bliver det en del af manualen, som jeg selv må tage stilling til? Masser af arbejde at gøre.

Et sted jeg så grundigt arbejde omkring sikkerhed (jeg så langt fra alt), var hos Ericsson. Men for min skyld kunne emnet kommer langt højere op på dagsordenen alle steder. Besøget i fremtiden var desværre ikke et besøg i en fagre nye verden, hvor ondskab, fjendskab og kriminalitet er pist væk. Nej, disse fænomener holder blot flyttedag. Så lad os ikke forblænde.

Jeg kunne forstå, at politikere også havde aflagt besøg. Det er godt. For der er brug for rammer indenfor hvilken denne fantastiske fremtid kan folde sig ud. Forretningsmulighederne er enorme. Forbedrede livsvilkår vil stå i kø. Og rigtig rigtig mange job vil falde væk. Nej ikke kun fabriksarbejde, ikke kun administrative rutiner, men sandelig også tænkearbejde. Læger, jurister, ingeniører o.s.v. Derfor må politikere igang med at tænke velstands distribution. Som når f. eks. Bill Gates taler om at robotter skal betale skat. Det meste regulering kommer til at forgå på EU niveau, men alle politikere tjener samfundene godt, bed at være nysgerrige her.

For os alle er der grund til eftertanke. Når man f.eks kan bestemme alt selv i den konstruerede virtuelle verden, så må vi minde hinanden om, at vi er hinandens forudsætninger i den analoge verden. Når vi kan optimere vores energiforbrug, er der god grund til at glæde sig over C02 reduktionen, og når vi alle hænger tæt sammen i hele verden, er der grund til ikke at være bange for hinanden.

Det er udelukket at fysiske grænseværn og mure kan hjælpe os i den fremtid jeg netop har besøgt. Her må vi appellere til kloge politikere om at se på digitale muligheder, uden at sætte privatlivs beskyttelse over styr. Og med beskyttelse af personlige data i højsædet. Jeg tjekker ind.

3 responses to “Jeg har været på besøg i fremtiden ….

  1. Hvor har du ret, beslutningstagerne skal ikke lade pressen og opinionen sætte dagsordnen, udviklingen er i dag så hurtig, at messer som den i Barcelona er et must. Trist at vi er nogle, der ikke har en virksomhed til at betale.

    Det var nu ikke mit ærinde. Jeg synes, mskinstormere og supernervøse giver for mange stopsignaler. Det er selvsagt vigtigt at muligt misbrug tænkes ind allerede i fødslen af en ny gimmick, men der skal være mulighed for at prøve den af, for at se om den gør en forskel. Der bliver mange køer og kameler, der skal sluges, men jo før vi kommer i gang, jo bedre ! Vi kan ikke stoppe verden.

    Og nu vi er i gang med at tænke, så skal der også i ethvert projekt indtænkes værn mod ulighed og skæv fordeling. Det må ikke dukke op som en UPS !

    V.h. PA

  2. Ja, den historie er ikke ny. Fagre nye verden har været et fænomen man har været optaget af i rigtig lang tid, og her mener jeg ikke årtier, men århundreder. Alle tider oplever netop deres tid som enestående, fordi man af naturlige grunde ikke kan trække sammenligningsgrundlag ind fra fremtiden. Men det man ofte glemmer i denne teknologi rus, er at uanset hvilken teknologi man udvikler, så er det den menneskelige hjerne der skal kontrollere og effektuere teknologien, og her har vi en mekanisme der udvikler sig betydelig langsommere, hvis overhovedet. Søren Kierkegaard sagde: Alle vil udvikling, ingen vil forandring. Man kan have mange meninger om hvad udvikling er, men i min terminologi er udvikling det samme som forandring med en målsætning. Altså udvikler man sig når de forandringer man gennemgår, fører en nærmere et veldefineret mål. I den kontekst bliver det straks mere uklart om vi udvikler os gennem teknologi, og det bliver helt klart at udvikling ikke er det samme for alle. Det kan synes indlysende at sikkerhed skal stå højt på dagsordenen når teknologien bliver mere og mere avanceret. Men man skal ikke glemme at sikkerhed er kontrol, og kontrol er ud over at være en begrænsning for innovation, også et fænomen med sine egne problematikker. Tænk bare på den kontrol der nu afkræves politikere på grund af islamisme, den retter sig mod friheden til at ytre sig, og begrænser derfor også erkendelsens mulige veje. Selv om diskussionen omkring etik i selvkørende biler er sjov, så er det altså ikke der vi er nu. Der er lang vej til en bil der tænker selvstændig, og foretager selvstændige valg. Der er ikke engang nogen garanti for at en sådan mekanisme kan produceres. Vi er slet ikke nået til at tage stilling til hvilken rolle følelser, instinkter og intuition har for disse fænomener. Hvis vi bliver i stand til at producere kunstig intelligens, har vi så automatisk produceret kunstig bevidsthed?? Det er der vist ikke nogen der har tænkt meget over endnu. Men ikke desto mindre hænger moralske valg tæt sammen med etik og æstetik, og i visse tilfælde irrationalitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *