Lederskab i verden

Den hélt positive nyhed i en ganske kaotisk tid, er nyheden om Jim Snabe som ny formand i Mærsk. Den anden store post til Jim inden for 1 måned, idet Jim ventes også bliver formand for tyske Siemens.

Det sker netop, som dele af verden er ved at afskaffe reflektion og viden som basis for kloge beslutninger om vejen frem og hvor angst som værktøj og “refleks ledelse” kunne gå hen og blive moderne.

Jeg kender Jim fra arbejdet i Allianz (et af verdens største forsikringsselskaber), hvor vi begge er medlemmer af bestyrelsen. Derfor ved jeg at han er modsætningen til macho ledelse, modsætningen til ikke faktabaserede beslutninger og han er totalt “farveblind”. Han ser mennesker, muligheder óg han ser tydeligt vor tids største udfordringer, og mulighederne i at løse dem.

Så store virksomheder lever i og af vores verden, der hænger sammen på kryds og tværs. Når de skal ledes og navigere i vores tid, er det ikke ligegyldigt, hvem der sidder forrest i bussen. Det er ikke uden betydning for almindelige mennesker og det er slet ikke uvæsentligt for de løsninger vi kan se for os på klima udfordring, digitalisering, ulighed i og mellem lande, for bare at nævne nogle.

At have en ordentlig person på broen med solide værdier og med et fast blik for hele paletten af stakeholders (aktionærer, kunder, medarbejdere og samfund), i kombination med et veludviklet blik for de helt nye muligheder, som den digitale verden byder på, er slet ikke uvæsentligt. Særligt ikke i en tid, hvor politiske systemer alt for hurtigt og ureflekteret køber ind på populære løsninger.

I mange år har vi talt om at topledelse i private virksomheder og toppolitisk ledelse mere og mere minder om hinanden. I disse år ser vi så at diplomaten, tænkeren og den visionære person med blik for mennesker kommer til tops i det globale erhvervsliv, medens det unægteligt er hans diametrale modsætning, der beklæder den politiske toppost.

Der er noget absolut betryggende ved at Jim Snabe skal være med til at styre de to store skibe, og at netop hans ledelsesstil kan inspirere ledere i hele verden. Det skal vi være taknemmelige for i Danmark. Og vi kan også være stolte over netop det sæt af danske værdier, danskeren Jim er bærer af.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *