Et spørgsmål om værdighed – og økonomi

I Danmark, som i mange andre europæiske lande, har man i de senere år genopfundet noget, vi i virkeligheden har gjort i mange år. Vi har genopdaget socialøkonomi. Og hvad er så det. ja, det er mange ting, men kort fortalt, er det virksomheder, der eksisterer for at tjene penge plus noget mere. Andels bevægelse, kooperativer og meget mere har eksisteret længe, men de er revitaliseret, og udfoldet på nye måder. Pengene der tjenes recirkuleres ind i virksomheden og bruges til udvikling og udvidelse.

Som formand for Rådet for Socialøkonomisk Virksomhed, har jeg nu besøgt flere af disse virksomheder, med forskellige produkter, formål og former. Fælles for dem alle er engagementet, rummeligheden og den utrolige nytteværdi de har for os alle. Ofte består de nemlig af eller for medborgere, som på den ene eller anden måde ikke kan det samme som gennemsnittet.

I dag besøget jeg den social økonomiske virksomhed, UNGEs. Her er opgaven at uddanne unge med autisme til job. Særligt tilrettelagt uddannelse (STU) er det man laver, og gennem projektet KLAR TIL START, sender man mange unge i praktik i FAKTA. Her kommer de unge faktisk i job efter oplæring og alle er glade. FAKTA får en loyal, stabil og dedikeret arbejdskraft, de unge får et liv med et meningsfyldt virke, vi får som medborgere glæden ved at møde og inkludere disse unge i vores samfund, hvor vi færdes, og vi får alle glæde af, at dette sparer statskassen for førtidspensioner, der ikke, for netop disse unge, giver nogen glæde.

En rapport fra COWI beskrev sidste år, at ved at reducere antallet af borgere på førtidspension med 1% og sikre dem denne type beskæftigelse, reduceres samfundets udgifter med 3 milliarder på 10 år. Dette kommer i tillæg til det betydeligt bedre liv, man får, når man er på en arbejdsplads. Ikke bare for disse unge er dette en rigtig model, men også for deres familier, må det være noget nær en gave, at se deres dejlige unge komme fint igang med livet på arbejde.

Dette kræver visioner og ildsjæle. Det er der bl a  i FAKTA og hos UNGEs. Mon ikke vi i de kommende år i Danmark får brug for at folde disse ideer endnu mere ud? Jeg tror det og håber det.

<a href=”http://www.arosbusinessacademy.dk/blogprisen” target=”_blank”><img src=”http://arosbusinessacademy.dk/wp-content/uploads/2015/08/Nomi_Blogprisen15_200px.png” width=”200″ height=”auto” alt=””/></a>


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *